Voor iedere leider goed om te horen: ‘denk eraan dat je maar een mens bent!’. Een zegenvierende generaal die 2000 jaar terug door de straten van Rome reed hoorde continu in zijn oor: ‘denk eraan dat je maar een mens bent!’. Het gevoel van sterk en machtig zijn is verslavend. Je gaat denken dat je het beter weet, beter bent. Daarnaast kun je steeds minder empathie opbrengen. Niets matigt ons gevoel van sterk en machtig zijn beter dan de realisatie van onze eigen vergankelijkheid en dat van alles en iedereen om ons heen.

Het beoefenen van bescheidenheid helpt om met beide benen op de grond te blijven staan. Je blijft dan open staan voor ideeën, vragen en zorgen van anderen. Anderen hoeven dan niet bang te zijn om bestraft te worden als ze iets met je delen. Tekens van bescheidenheid: het toegeven van complexiteit, onzekerheid en het toegeven dat geen enkel persoon alle antwoorden heeft.

Deze onzekere tijd vraagt om flexibiliteit. Het vraagt om lerend en behendig leiderschap en een bewustzijn van de eigen beperkingen. Moedig en nieuwsgierig leiderschap dat het eigen potentieel én dat van anderen laat groeien. Leiderschap dat open verbindingen heeft.

Onderzoek laat zien dat als leiders hun kwetsbaarheid laten zien, ze meer vooruitgang boeken. Ze geven fouten toe, zijn bescheiden en veranderen van koers als dat beter is. Het begrijpen van de werkelijkheid is belangrijker dan gelijk hebben.

Slim, eerlijk en zorgzaam leiderschap herken je doordat de waarheid wordt verteld. Dat is iets anders dan vertellen wat anderen willen horen. De focus ligt op het vooruit helpen van het team en de organisatie. Wat weet je, wat weet je niet en wat heb je nog nodig? Hulp vragen, niet de held spelen. Wel gezamenlijk problemen oplossen en nieuwe strategieën uitproberen. Openheid en flexibiliteit getuigt van sterkte.

Bouwen aan een inclusief (veilig) werkklimaat, het versterken van een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel. Openstaan voor opbouwende kritiek en blij zijn met afwijkende meningen.

Leiders die kwetsbaarheid tonen ontvangen vaak nog niet de aandacht en lofbetuigingen die macho, stoere leiders, ontvangen. Het is natuurlijk ook maar net hoe je stoer definieert. Je zwakheden laten zien en om hulp vragen zijn tekens van kracht. Ik vind dát stoer!

Het draait niet om de leiders. Het gaat om leiderschapen het ontsluiten van de krachten in het team. Dat verhoogt betrokkenheid en authenticiteit. Het team wordt creatiever en dat maakt het team sterker. Wat helpt:

  • Laat iedereen in het team in gelijke mate aan het woord. Dat is samen met empathie tonen één van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de teamprestaties te verbeteren. Het voorkomt dat steeds dezelfde mensen aan het woord zijn en daardoor machtiger zijn.
  • Stel processen op die afwijkende meningen gewenst maken.
  • Laat iedereen constructief verantwoording afleggen. Inclusief de leider.

Bovenstaande laat ‘machtigen’ meer aan anderen denken, ze gaan meer aandacht geven aan anderen en gaan minder aan zichzelf denken. De andere teamleden gaan steeds meer de plicht voelen om de eigen macht te gebruiken voor de gezamenlijke doelen. De effectiviteit van het team wordt groter. Iedereen laat leiderschap zien.

In een effectief en goed presterend team is de macht gedeeld en toont ieder teamlid leiderschap.

Inclusie is ook gedeelde macht en verantwoordelijkheid. Voor en door ieder teamlid.

Literatuur:

  • Julie Battilana & Tiziana Casciaro. (2021). De waarheid over macht. Hoe het werkt en waarom iedereen dat zou moeten weten. Ten Have
  • Amy Edmondson & Tomas Chamorro-Premuzic. (2020). Todays leaders need vulnerability, not bravado. Havard Business News.
Scroll naar boven