Op je 45e ben je oud op de arbeidsmarkt. Ik ben dus al héél oud! Wat mij verwondert is dat je op de arbeidsmarkt al zo snel oud bent. En wat mij ook verwondert zijn de vele vooroordelen die er zijn over ouderen. Ook binnen deze groep zelf.
Tot je 35e wordt je als jong gedefinieerd. Veel organisaties hebben een netwerk voor jongeren. De maximale leeftijd binnen zo’n netwerk is meestal 35 jaar. Ik vind het best gek dat we op de arbeidsmarkt maar tien jaar ‘middelbaar’ zijn.
Ook oudere(?😉) talenten kunnen (en mogen) we niet missen!
24 studies geven aan dat er verschillen zijn tussen de generaties. Volgens die onderzoeken is er tussen de generaties sprake van een verschil in werkattitude en -waarde. De claims van deze studies zijn heel krachtig naar buiten gebracht en is heel breed verspreid door populaire media. Terwijl de empirische basis van deze claims beperkt is. De steekproeven zijn bijvoorbeeld klein en de verschillen werden niet in elke studie in dezelfde grootte gevonden. In het onderzoek ‘Generatieverschillen op de werkvloer: een systematische analyse van een mythe’ worden de claims geëvalueerd: de onderzoeken tussen de generaties blijken inconsistent en tegenstrijdig en de effectgrootten gaan van klein tot nul.
Kortom: er is geen bewijs voor generatieverschillen op de werkvloer! Zelf denk ik dat situationele omstandigheden een groot effect hebben op ‘ervaren’ generatieverschillen.
In het artikel tref je helemaal onderaan een praktijkbox aan waarin tips staan hoe je met deze resultaten kunt omgaan (Stassen, Anseel, & Leveque, 2016).
Oudere werknemers zijn even goed als jongere werknemers. Oudere werknemers hebben ook behoefte aan autonomie en aan motiverend en uitdagend werk. Moedig ouderen aan om zich verder te ontwikkelen en biedt opleidingen aan. Het stimuleren van een gezonde leefstijl is ook top: dat is namelijk heel goed voor de hersens.
Of te wel: behandel oudere werknemers hetzelfde als jongere werknemers.
Inzet en prestaties zijn niet gebonden aan leeftijd. De leeftijd van een werknemer zegt dus niets over de prestaties en inzet van die werknemer!
Liever geen vooroordeel bevestigende maatregelen zoals een extra dag vrij. Besteed dat geld beter aan het creëren van een positiever beeld rondom oudere werknemers (Dam, Vuuren & Van der Heijden, 2016).
De generatietheorie is er voor de grotere context. Op basis van deze theorie kun je geen harde conclusies trekken. Je kunt het wel gebruiken als een kapstok voor de context waarin generaties zijn opgegroeid. Je kunt het gebruiken als concept op weg naar een beter begrip van de complexe werkelijkheid (Demeijer, 2019 ).
Inclusie is ook het (h)erkennen, waarderen, belonen en stimuleren van talenten en vaardigheden van ‘ouderen’. Net zoals je dat doet bij jongeren. Wil je meer weten? Neem contact met me op!
#inclusie #diversiteit #DIG #leeftijd #ouder #jonger #organisatie #kansen #ontwikkeling #opleiding #onderzoek #coartbusiness