Er zijn verschillende manieren hoe je naar de wereld kunt kijken. Ik vind het altijd mooi om te proberen om dat vanuit verschillende perspectieven te doen. Dat gaat sneller als je met anderen naar een vraagstelling kijkt. Ieder heeft een eigen blik, een eigen interpretatie. Daar leer ik van. Ook door het lezen van boeken en artikelen, of het zien van een documentaire, word ik regelmatig op het andere been gezet.
Ooit heb ik gelezen dat onze maatschappij sterk beïnvloed is door ‘Survival of the fittest’. Als ik om me heen kijk, denk ik dat dit klopt. Daar past een hoge waardering voor termen als ‘sterkste’, ‘concurrentie’ en ‘prestatie’ bij. Je ziet die hoge waardering terug op effectenbeurzen. De financieel goed presterende en concurrerende bedrijven worden het meest gewaardeerd. De bedrijven die zich inzetten voor de maatschappij en financieel minder presteren krijgen minder waardering. Uiteindelijk telt het financiële resultaat.
Bij ‘Survival of the fittest’ wordt het woord ‘fittest’ vaak verward met ‘sterkste’. Wat wordt bedoeld is dat degene die zich het beste aanpast, grotere overlevingskansen heeft.
Dat brengt me op de termen ‘yin’ en ‘yang’. Dat zijn polen van hetzelfde systeem. Als je één pool weghaalt hef je het systeem op. De polen worden onder andere geassocieerd met ‘het vrouwelijke’ (yin) en ‘het mannelijke’ (yang), dat in ieder mens aanwezig is. Het leven draait om het balanceren tussen die polen.
Balanceren we nu tussen die polen in? Of zijn we nu vooral aan het acteren op de pool ‘mannelijk’? Oftewel op het domein van ‘sterkste’, ‘concurrentie’ en ‘prestatie’?
In de media zie ik de voorliefde voor typisch yang gedrag vaak terug. Eén voorbeeld: vorige week zaterdag las ik een interview met een Nederlandse CEO. De CEO geeft aan dat interne tegenspraak wordt geborgd door ‘stevige’ mensen te benoemen…
Je hoeft helemaal niet ‘stevig’ te zijn om tegen te spreken. In een goed ontwikkeld team is er geen noodzaak tot ‘stevigheid’ omdat je je veilig voelt.
In de dierenwereld en in oerbossen zie je concurrentie én samenwerking. Tegelijkertijd. En dat is niet zo gek.
Om het in yin en yang taal te plaatsen: het één kan niet zonder het ander.
Als je vooral sterk, concurrerend-, prestatiegericht gedrag waardeert mis je de voordelen van een constructieve samenwerking. Je mist het werken naar een hoger belang en het belang van goede relaties en verbindingen. Als je vooral focust op samenwerking, het hogere belang en relaties, mis je de prestatiegerichtheid, het sterke gedrag en het concurrerend vermogen.
Degene die zich het beste aanpast overleeft. Het opheffen van de onbalans tussen het ‘vrouwelijke’ en ‘mannelijke’ helpt in mijn optiek enorm in de aanpak van de uitdagingen waar we nu voor staan.
Drie quotes van Einstein die ik hierbij passend vind:
- ‘We cannot solve our problems with the same thinking we used when we created them.’
- ‘Imagination is more important than knowledge. For knowledge is limited, whereas imagination embraces the entire world, stimulating progress, giving birth to evolution’.
- ‘The intellect has little to do on the road to discovery. There comes a leap in consciousness, call it Intuition or what you will, the solution comes to you and you don’t know how or why’.
Inclusie is ook het balanceren tussen yin en yang!
Hoe kun je feminien gedrag dezelfde waardering geven binnen organisaties als masculien gedrag?
- Wil jij hierover meer horen en graag sparren met anderen? Op donderdag 12 januari van 12.00 tot 13.30 organiseer ik een Webinar over deze vraagstelling.
- Stuur een mail naar astrid@coartbusiness.nl als je erbij wilt zijn. Je ontvangt van mij dan in reply de link naar de Zoom meeting.
Literatuur:
- Pieter Couwenbergh & Jan Verbeek. (2022). PostNL-baas Herna Verhagen: ‘Als je eerlijk bent naar jezelf, weet je wanneer het klaar is als CEO’. FD.
- Schaufeli, W. (2011). Duurzaamheid vanuit psychologisch perspectief: Een kwestie van.
- Alan Watts. (2020). Tao als water. Synthese.
- Wildschut, M. G. (2018). De evolutie van adaptief bestuur. Adaptief Bestuur, 21.