Laat de alfaman altijd weten dat hij de baas is? Is het een ‘badass’?

De term ‘#alfaman’ is verkeerd begrepen schrijft Frans de Waal in zijn boek Anders. Hij is de bedenker van het woord en kan het dus weten😉

Alfamannen zorgen ervoor dat de groep bij elkaar blijft.

Alfamannen kunnen bot zijn, maar meestal zijn ze dat niet. Ze zijn wel het #vrijgevigst. Het vrijgevigst van de hele groep! Ze zijn sociaal #dominant, geen ‘#badass’. Dominanten zijn #afhankelijk van anderen. #Dominantie is een #sociaal iets. Als iemand niet wil #volgen, kun je die niet #leiden.

Is de #apenrots een mythe?

Een beetje, qua #beeldvorming. Naast dat alfagedrag er anders uitziet dan vaak wordt gedacht, is er nog iets anders: de alfa is de hoogste op de rots en daar zitten vaak #alfavrouwen.

Even iets anders. Ook uit het boek Anders: zijn mannen goede #verzorgers?

Ja! Net zo goed als vrouwen. Bekijk de promotievideo van Disney over #alfaman Fredy die de jonge Oscar ‘adopteert’. Het bijzondere aan deze film is niet dat de adoptie plaatsvindt door een aap/man, want dat gebeurt vaak. Het bijzondere is dat dit voor het eerst gefilmd is.

Kijk en smelt!

NB: als je tijd en zin hebt, lees het #boek #Anders
Superinteressant, het zette mij aan het denken en vaak op het verkeerde been. Daarnaast geeft het een boeiende #context bij mijn bovenstaande tekst.

#inclusie #diversiteit #DIG #eerlijk #samenleving #betereresultaten #organisatie #talent #benutting #werving #selectie #veiligheid #thuis #coartbusiness #mensapen #anders 
Scroll naar boven